Sport en recreatie

U vindt hier informatie over de volgende onderdelen

 • Boksen
 • Fietsen
 • Golf
 • Gym en fitness
 • Hockey
 • Kleding en schoenen
 • Outdoor
 • Rennen en cross-training
 • Sportartikelen
 • Supplementen
 • Tennis
 • Voetbal
 • Wintersport

Sport

Dit is  en fysieke krachtmeting (bijvoorbeeld zwemmen), fysiek spel (bijvoorbeeld voetbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden.

Een sport wordt beoefend voor het plezier van de deelnemers en/of van de toeschouwers; of omwille van het aanzien van een land, stad, club enzovoort.

 

Recreëren

Hiermee wordt bedoeld men alle vormen van vrijetijdsbesteding, alle activiteiten die kunnen worden gedaan naast de dagelijkse verplichtingen als werken, huishouden en zorg voor anderen. Recreëren doet men voor ontspanning en vermaak. Het woord op zich, ‘re-creatie’ duidt op vernieuwing, verfrissing; de bedoeling van recreëren is het opladen van de persoonlijke actieradius, het vernieuwen van de energie, het verzetten van de zinnen en het ontladen van opgelopen spanning.

Men onderscheidt dagrecreatie en meerdaags toerisme.

Boksen

Dit is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan.

Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken, of te winnen op bijvoorbeeld een knock-out (KO). Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is evenveel nodig als pure snelheid om een tegenstander zowel snel en hard te kunnen raken. Naast het traditionele mannen boksen worden ook bokskampioenschappen voor vrouwen gehouden.

Boksen

Momenteel geen vermeldingen

Fietsen

Dit is een zeer uitgebreid begrip. Men kan hieronder verstaan het soort fietsen, fietskleding, zeker ook sportief. Maar ook fiets accessoires zoal een fietskar, fietstassen, sloten, onderdelen en ook verzekeringen

 

Fietsen

Golf

Dit is een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub van de tee (afslagplaats) weggeslagen wordt in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt (de hole). Het doel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te doen belanden. Golf wordt gespeeld op een golfbaan.

Golf

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Fitness

Dit is een sportactiviteit gericht op onder andere het verbeteren van de conditie, vetverbranding en krachttraining, waarbij het eigen lichaam als weerstand kan dienen. Meestal wordt met fitness de sportactiviteit in een sportschool bedoeld, of een locatie die voor deze activiteit is ingericht, meestal met zogenaamde fitnessapparaten of sporttoestellen.

Gym en Fitness

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Hockey

Dit is een balsport voor teams. Het belangrijkste attribuut van de hockeyspeler is de stick, die wordt gebruikt om de bal te hanteren. Een hockeyteam scoort punten door de bal in het doel van de tegenpartij te spelen. Het team met de meeste punten wint de wedstrijd.

Er bestaan verschillende vormen van hockey. De oudste en bekendste vorm wordt in het Nederlands simpelweg ‘hockey’ genoemd. Hockey wordt in de buitenlucht op een veld gespeeld. Een binnenvariant van de hockeysport is zaalhockey. Veldhockey gebeurt in de herfst, zomer en lente, zaalhockey wordt eerder in het winterseizoen gespeeld.

In landen waar men vooral ijshockey speelt en niet zo bekend is met het veldhockey, wordt met “hockey” vaak ijshockey aangeduid. Veldhockey wordt in deze landen aangeduid met een vertaling van “grashockey” of “veldhockey”, zoals “fieldhockey” of “hockey sur gazon”.

Hockey

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Sportkleding

Dit is kleding die bij het sporten gedragen wordt. Afhankelijk van de aard van de sport kan deze sportkleding zeer geavanceerde vormen aannemen. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw worden sporters in toenemende mate gesponsord, waarbij de naam van de sponsor ook op de sportkleding verschijnt.

Kleding en schoenen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Outdoor

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Rennen

Dit is een vorm van atletiek. Hier kunnen mensen recreatief dan wel in wedstrijdverband aan deelnemen. Dit artikel handelt over hardlopen in de recreatieve sfeer. Hardlopen is voor bijna iedereen geschikt. Vrijwel iedereen die kan wandelen, kan ook hardlopen. Duurloop is hardlopen voor langere duur en is een vorm van duursport.

In Vlaanderen betekent lopen meestal rennen en wordt het woord hardlopen minder vaak gebruikt. Joggen en trimmen zijn specifieke vormen van hardlopen.

Rennen en crosstrainen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Sportartikelen

Dit zijn artikelen die men gebruikt om een bepaalde sport te beoefenen. Dit kan zeer divers zijn van kleding tot schoeisel.

Sportartikelen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Voedingssupplement

Dit is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Het is, volgens de wet, een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect. Meestal worden voedingssupplementen met het doel van gezondheidsbevordering gebruikt, deze werking is echter niet altijd wetenschappelijk bewezen. Mede daarom staat op alle voedingssupplementen in Nederland en België een etiketvermelding waarin er op wordt gewezen dat voedingssupplementen niet als vervanging voor een gevarieerde voeding mogen worden gebruikt

Supplementen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Tennis

Dit is een balsport voor twee spelers (enkelspel) of paren (dubbelspel), waarbij een bal van gemiddeld 67 mm diameter (meestal geel met witte lijn) met een racket over een net gespeeld moet worden.

Tennis werd in de late middeleeuwen al door de elite gespeeld. In zijn hedendaagse vorm stamt het uit Frankrijk en wordt het gespeeld sinds 1873. De naam is afgeleid van het Franse woord “tenez!” – in het Nederlands: “pak aan!”.

Bij tennis moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) worden geslagen. Het doel is om het de tegenstander(s) onmogelijk te maken de bal op dezelfde wijze terug te slaan. De sport wordt zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend.

Tennis

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Voetbal

Dit is een wereldwijd populaire balsport waarbij twee ploegen van elf spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, met uitzondering van armen en handen. In de praktijk wordt vooral met de voet gespeeld en met het hoofd gekopt. Ook moet de bal te allen tijde speelbaar blijven en mag deze niet afgeklemd worden door bijvoorbeeld op de bal te gaan liggen of deze tussen de benen te klemmen. Deze beperkingen gelden niet voor de doelverdediger, ook wel keeper genoemd.

Om goed uit de voeten te kunnen op het grasveld, waarop meestal wordt gespeeld, dragen de spelers speciaal gefabriceerde voetbalschoenen.

Voetbal

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Wintersport

De meeste wintersporten zijn ontstaan als alternatief transportmiddel in de wintermaanden als de wegen en vaarwegen niet meer op normale manier begaanbaar waren. Zo wordt er al eeuwen geschaatst en gepriksleed om ijsvlakten makkelijker te kunnen oversteken. In de verloop van de tijd begint men deze transportmiddelen ook voor recreatieve doeleinden te gebruiken. Zo werden de eerste kortebaanwedstrijden voor schaatsers al rond 1800 verreden en rond 1900 werden er al wedstrijden voor priksleeërs gehouden, vaak zelfs letterlijk voor spek en bonen.

In 1882 werd uiteindelijk de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) opgericht waar alle takken van de schaatssport onder vallen.

Het skiën ontstond vooral in de alpenlanden en in de Scandinavische landen. Hierdoor is er dus ook een verschil ontstaan tussen het alpineskiën en noords-skiën. Al wordt de ski ontwikkeling rond 1860 in de Noorse regio Telemark gezien als bakermat van het skiën als tak van sport. De toeristische wintersport ontstond vooral in de alpen om de rijke buitenlanders te vermaken, Sankt Moritz in Zwitserland wordt alom gezien als de bakermat van het wintertoerisme eind 19e eeuw. Een hotelier wist een aantal Engelse zomergasten te overtuigen ook in de winter te komen. Het wintersport toerisme is al jaren van groot belang voor de toeristische sector in de alpen landen en is al lang niet meer alleen voor de rijke burgers.

Wintersport

I am raw html block.
Click edit button to change this html